Merhaba,
Uzun yıllar boyunca CCleaner’ın ücretsiz sürümünü memnuniyetle kullandım. Uygun bir fiyat fırsatı yakalayınca ücretli sürüme geçiş yaptım ve şu anda aktif bir üyeliğe sahibim.
Ancak son güncellemeden sonra, önceki arayüzde bulunan birçok özelliğin artık yer almadığını fark ettim. Eski sürümde çok daha detaylı ayarlamalar yapılabiliyordu. Bu durumun, üründe bir gelişme yerine gerileme yarattığını düşünüyorum.
Şu anda:
-
Ekstra olarak temizlenmesini istediğim dizinleri belirleyemiyorum,
-
Taramadan hariç tutmak istediğim klasörleri seçemiyorum,
-
Ne kadar eski verilerin silineceğini belirleyemiyorum,
-
Temizleme yöntemini eskisi gibi seçemiyorum,
-
“Health Check” bölümünde başlangıçta açılan uygulamalarım sürekli sorun olarak gösteriliyor ve bunları kalıcı olarak yok sayamıyorum,
-
“Custom Clean” kısmında da benzer şekilde, temizlenemeyen dizinleri kalıcı olarak hariç tutamıyorum.
Buna ek olarak, program bilgisayarımdaki bazı antivirüs dosyalarını da temizlemeye çalışarak sistemde uyarılara neden oldu.
Somut bir örnek vermek gerekirse: Tavsiyemle CCleaner satın alan bir arkadaşım, bilgisayar açılışında eskiden otomatik başlayan hiçbir uygulamanın çalışmadığından şikâyet etti. Sorunu anlamam uzun sürdü. Uzaktan bağlanıp incelediğimde, yeni sürüme geçtikten sonra CCleaner’ın yaptığı temizlik sırasında bu uygulamaları devre dışı bıraktığını gördüm. Hatta bu uygulamaları “Task Scheduler” veya “msconfig” üzerinden manuel olarak açsam bile CCleaner tekrar kapatıyordu. Ancak ilgili ekran üzerinden CCleaner içinden yeniden etkinleştirince sorun düzeldi. Bu davranışın varsayılan olarak sistemdeki mevcut ayarları bozmaması ve kullanıcı bir kez düzenleme yaptıktan sonra tekrar sorgulanmaması gerekir. Eski sürümde böyle bir sorun bulunmuyordu.
Yeni arayüz görsel olarak modern görünse de, birçok özelliğin kısıtlanmış olması ve ayarların birkaç menü arkasına gizlenmesi nedeniyle, artık temel düzeydeki kullanıcılar için bile oldukça karmaşık ve kullanışsız hale gelmiş durumda.
Zaten sadece ileri düzey kullanıcıların kullandığı menüleri ve ayarları kaldırıp 1, 2 tuş arkasına birleştirince basitleştirmiş olmuyorsunuz, tam tersine karmaşık ve kullanışsız hale getirmiş oluyorsunuz.
Ayrıca, daha az kritik bulduğum için belirtmediğim “çoğaltılmış dosya taraması” gibi bazı yararlı özellikler de artık bulunmuyor.
Uzun yıllardır severek kullanan bir kullanıcı olarak, bu eksikliklerin en kısa sürede giderilmesini ve CCleaner’ın önceki güçlü işlevselliğine kavuşmasını temenni ediyorum.
Bu özellikleri geliştiriilmesini ve yenilerini beklerken bunların kaybı pek hoş olmamış. Uzun yıllardır severek kullanan biri olarak umarım bu hataları bir an önce düzeltirsiniz.
———————————————————————–
For ENG.
————–
Hello,
I have used CCleaner’s free version for many years with great satisfaction. When I found a good price opportunity, I switched to the paid version, and I currently have an active subscription.
However, after the latest update, I noticed that many of the features that were present in the previous interface are now missing. The older version allowed for much more detailed customization, and I believe this change represents a step backward rather than an improvement.
At the moment:
-
I can no longer specify additional directories I want to clean,
-
I cannot exclude folders I want to keep out of the scan,
-
I cannot define how old the data should be before it gets deleted,
-
I cannot choose the cleaning method as before,
-
In the “Health Check” section, my startup applications are constantly flagged as problems, and I cannot permanently ignore them,
-
Similarly, in the “Custom Clean” section, I can no longer permanently exclude directories that cannot be cleaned.
In addition, the program tried to clean some antivirus files on my computer, which caused system alerts.
To give a concrete example: a friend of mine who purchased CCleaner based on my recommendation complained that none of his usual startup applications were launching at boot. It took me quite a while to identify the issue. When I connected remotely and investigated, I discovered that after the upgrade to the new version, CCleaner had disabled these applications during cleaning. Even when I manually re-enabled them via Task Scheduler or msconfig, CCleaner would override and disable them again. The problem only resolved when I reactivated them directly from within CCleaner.
This behavior should not modify existing system settings by default, and once the user has made an adjustment, it should not keep asking again. The previous version never had such an issue.
While the new interface looks more modern, the removal of many options and burying settings behind multiple menus has made the software overly complicated and inconvenient even for basic users.
You do not make a product simpler by removing menus and settings used mainly by advanced users and merging everything behind one or two buttons — on the contrary, you make it confusing and impractical.
Also, some useful features such as “Duplicate File Finder,” which I didn’t even mention because they are less critical, are now missing as well.
As someone who has used CCleaner for many years with genuine appreciation, I truly hope these missing features and regressions will be addressed soon so the software can regain its former functionality and reliability.
While I look forward to seeing new features and improvements, losing these existing capabilities has been quite disappointing. I sincerely hope these issues will be resolved as soon as possible.