Jump to content
CCleaner Community Forums
timebarrier

thumbcache.db

Recommended Posts

Has anyone else noticed that the new v4.13 CCleaner seems to lock up on thumbnail cache .db files and will not remove them. I uninstalled v4.13 and reinstalled v4.12 which did not, and still does not, have this problem. All things listed as removed, are gone when 'run cleaner' is run again, unlike the results with v4.13 where thumbcache.db continues to reappear no matter how many times 'run cleaner' is re-run. Strange, but true, these files may be of no consequence but should remain removed, I assume........

Share this post


Link to post
Share on other sites

I've just upgrade to CC v4.13 and it doesn't lock up on thumbs.db for me (win8.1u1), in fact, I have that file as a customised INCLUDE so I know it's being done.

 

Any chance you are actually cleaning your thumbs.db files but when you go back into your Pictures folder, Windows is recreating the database of thumbnails again?

 

What is your OS?

When you say thumbcache.db I take it you meant thumbs.db?

Share this post


Link to post
Share on other sites

I can only speak for XP, but if you are, as mta suggests, talking about "thumbs.db", they are recreated unless you have this box checked ...

 

post-8751-0-19569400-1398632659_thumb.jpg

 

"Tools\Folder Options\View" from any (windows) explorer window menu.

 

Isn't "thumbcache.db" a Vista thing for "thumb.db"?

Share this post


Link to post
Share on other sites

I'm back. I am running Win 7 Home Premium. I am sticking with v4.12 because it removes everything listed when you run it consecutively a second time on my Acer Aspire I5. The actual file that reappears continuously when running 'Run Cleaner' repeatedly, when using v4.13, was something like thumbcache.itc.db or ilt.db. Thought it might be something more commonly occurring for others.....

 

When I tried looking up the .db data base files, it produced a list with 64.db, 256.db, 1024.db files that were in the list of like kind files, but the only one reappearing when running v4.13 over and over was the thumbcache.***.db file. Sorry, but I don't really want to upgrade again just to find out if it is removing the .db file or not. Just thought someone else might have had a similar experience after upgrading to v4.13, and maybe had some other input.

 

All earlier versions, v4.10, v4.11, v4.12, worked fine. I have the defaults all selected, plus Autocomplete Form History and Saved Passwords boxes also checked. Otherwise running all defaults...... If absolutely needed, I can upgrade to get clearer result info to post here with the actual file name exactly as it shows.

 

Thanx for the responses !

Share this post


Link to post
Share on other sites

You can download the portable v4.13 and unzip to a new location without affecting your v4.12 installation.

 

Then (without v4.12 running) you can run v4.13 (WITHOUT cleaning) and simply right click the box "Thumbnail cache" and choose the option ANALYZE.

For me this shows 141.1 MB in 6 files.

I select that item and right click and can "Save to Text File"

which saves the path and name of these 6 files ready for posting to the forum.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanx all, I have again upgraded to v4.13 to find the actual file name, which is thumbcache_idx.db that was repeatedly too hard to destroy.

 

When you right click on the listed item it gives you a list of thumbcache files,   _sr.db,  _idx.db,  _32.db,  _96.db,  _256.db,  _1024.db   The _idx.db was the one that kept coming back regardless of the number of times I ran CCleaner over and over.

 

Doing a little checking, it seems that .db files do relate to picture files, so I rebooted my laptop, and without running any other programs, I now get a clean CCleaner Run with no retained .db files listed on the second sweep. The possibility exists, that I had retained some picture function when I found the anomaly before, that would not go away when running CCleaner. This seems to have cleared up, not sure how or why, but as long as I close browsers, programs, ITunes, Windows media player, and all other active background items, CCleaner v4.13 is clearing all listed ingredients. Don't remember needing to close anything before when running CCleaners v4.12, v4.11, v4.10....... but I now seem to be getting correct results with v4.13. Now that I know what I am looking for, I will try to recreate the conditions if it happens again.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...